Effecten van een vetarm dieet

Vet levert energie en transporteert voedingsstoffen. Volwassenen hoeven zich niet echt zorgen te maken over te weinig eten; ze hebben maar ongeveer 5% vet nodig in hun voeding. Kinderen hebben echter ongeveer 30% vet nodig in hun dieet. En we moeten allemaal het juiste soort vet eten.

Stel nu uw symptomen vast!
  • controleer uw algehele gezondheidsstatus
  • laat The Analyst ™ ontdekken wat er mis is
  • laat een dokter uw zaak beoordelen (optioneel)

Met zoveel gepraat over vetten en alle verschillende soorten die bestaan, is het geen wonder dat mensen in de war raken over welke vetten goed zijn en welke vetten slecht zijn. Veel mensen gaan ervan uit "als het vet is, is het slecht." Dit is niet zo - er zijn goede vetten, maar ook slechte vetten.

De vetten die omega-6 en omega-3 vetten worden genoemd, zijn essentiële vetten (vetzuren), omdat we ze alleen door het voedsel dat we eten krijgen. De vetten die verzadigd worden genoemd, zijn de slechte vetten. In onze dagelijkse voeding halen we verzadigde vetten uit al het vlees en de zuivel. Essentiële vetzuren worden door het lichaam vereist om normaal te kunnen functioneren. Ze kunnen worden verkregen uit canola-olie, lijnzaadolie, koudwatervis of visolie, die allemaal omega-3-vetzuren bevatten, en sleutelbloem- of zwarte beszaadolie, die omega-6-vetzuren bevat.

Het slechtste verzadigde vet wordt een transvetzuur genoemd. Dit zijn chemisch veranderde (verwerkte) vetten. Ze zijn te vinden in de meeste verpakte voedingsmiddelen die op het etiket staan ​​vermeld als 'gedeeltelijk gehydrogeneerde' of 'gehydrogeneerde olie'. Onze lichamen hebben het moeilijker met verwerkt voedsel en geven de voorkeur aan voedingsmiddelen in hun natuurlijke staat.

Het Amerikaanse dieet is opzettelijk beladen met verzadigde vetten en geharde gehydrogeneerde vetten, waardoor ongeveer 80% van de bevolking een tekort heeft aan essentiële vetten die nodig zijn voor het onderhoud van het menselijke zenuwstelsel, de productie van hormonen en de beheersing van ontstekingen.

Oorzaken en ontwikkeling; Bijdragende risicofactoren

Vetten worden gemetaboliseerd in zogenaamde prostaglandinen, waarvan er drie hoofdtypen zijn: PG1, PG2 en PG3. Simpel gezegd, verzadigde vetten worden omgezet in PG2, wat een ontstekingsreactie heeft op het lichaam. Omega-6 en omega-3 vetten zetten respectvol om in PG1 en PG3 en produceren een ontstekingsremmend effect op het lichaam.

Meer en meer onderzoek toont aan dat Amerikanen (en alle samenlevingen die naar het Standaard Amerikaanse Dieet convergeren) te veel verzadigde en transvetten eten en niet genoeg van de essentiële omega-3-vetten. Deze voedingsfouten zijn in verband gebracht met een hoog cholesterol-, borst- en prostaatkanker, diabetes, artritis, hart- en vaatziekten, PMS en hoofdpijn om maar een paar te noemen. Een dergelijk dieet kan ook "trombogeen" zijn, d.w.z. het vet zal na het eten de neiging hebben om lipidedeeltjes in uw bloed te vormen, wat kan leiden tot bloedstolsels, wat een hartaanval of beroerte betekent.

Alle dierlijke vetten, zoals die in vlees, gevogelte en zuivelproducten zijn verzadigde vetten. Verwerkt en fastfood is ook verzadigd. Plantaardige oliën kunnen ook verzadigd zijn. Palm-, palmpit- en kokosolie zijn verzadigde plantaardige oliën.

Vetten die overwegend onverzadigd vet bevatten, kunnen meer verzadigd worden gemaakt door een proces dat "hydrogenering" wordt genoemd. Verzadigd vet wordt meestal gevonden in voedingsmiddelen van dieren maar ook van sommige planten.

Voedsel van dieren - Hieronder vallen rundvlees, rundervet, kalfsvlees, lamsvlees, varkensvlees, spek, vet van gevogelte, boter, room, melk, kazen en andere zuivelproducten gemaakt van volle melk. Deze voedingsmiddelen bevatten ook cholesterol in de voeding.

Voedingsmiddelen uit planten - Deze omvatten kokosolie, palmolie en palmpitolie (vaak tropische oliën genoemd) en cacaoboter.

Behandeling en preventie

Het Amerikaanse dieet bevat vaak teveel omega-6-vetzuren en onvoldoende hoeveelheid omega-3-vetten. Een verhoogde consumptie van omega-3-oliën wordt aanbevolen om het risico op hart- en vaatziekten en kanker te helpen verminderen en symptomen van reumatoïde artritis, premenstrueel syndroom, dermatitis en inflammatoire darmaandoeningen te verlichten.

Tweet