Geluiden in de maag: waarom borrelt mijn maag?

Het beruchte maagorgie is voor velen van ons een vloek. Vooral als we vaak voor anderen optreden. Docenten, radiopresentatoren, tv-presentatoren en leraren zijn bang voor het moment waarop hun maag besluit om op de meest ongelegen momenten in het lied uit te barsten. Maar waarom grommen en gorgelen buikjes?

Hier is iets voor de lexofielen: het technische woord voor maaggeluiden is borborygmi. (Borborygmi is het meervoud; borborygmus het enkelvoud). Dit is een oud Grieks woord dat "gerommel" betekent en is bedacht omdat het een onomatopee is.

Over de vraag waarom borborygmi voorkomt, hangt het antwoord gedeeltelijk af van wanneer je het maaggeluid ervaart.

Waarom gromt mijn maag als ik honger heb?

Als je een paar uur niet hebt gegeten, detecteert je lichaam dat bepaalde voedingsstoffen opraken. Als reactie daarop zorgt het brein ervoor dat hormonen en chemicaliën vrijkomen. Deze vinden hun weg naar de nabijheid van de maag en darmen, waar ze de gespierde wanden samentrekken. (Als u technisch wilt worden, worden de golven van elektrische activiteit waardoor de maagspieren hier samentrekken, "migrerende myo-elektrische complexen", MMC's genoemd en stoppen ze zodra u wordt gevoed).

Terwijl de spieren beginnen te klotsen in de bijna lege inhoud van je maag, vormen luchtzakken en knallen, wat bijdraagt ​​aan het maagzang. Wanneer er geen voedsel in de maag is, is er weinig materie om het geluid te absorberen en te dempen. Het effect? Wel, het is een vergelijkbaar effect als dat van een lege hal die luid weergalmt.

Waarom gromt mijn maag nadat ik heb gegeten?

Het komt allemaal door gas ... (lieverd!)


De geluiden die we horen als onze "maag" begint te praten en te klagen na een maaltijd, is eigenlijk gemaakt door de beweging van gas door onze darmen.

Er is gas aanwezig uit de lucht die we doorslikken, uit de luchtdeeltjes tussen ons voedsel (je kunt het echt voelen in luchtige cakes, mousses en Aero-repen!) Maar meestal wordt het geproduceerd tijdens de spijsvertering. Niet alleen maakt voedselafbraak gassen vrij die werden opgeslagen tussen de voedseldeeltjes, maar ook bacteriën in onze darmen voeden zich met ons half verteerde voedsel en spugen gassen uit als afvalproduct. Bacteriën hebben een bepaalde neiging tot halfverteerd voedsel in plaats van volledig verteerd voedsel, dus hoe slechter je spijsvertering, hoe meer voedsel beschikbaar is voor bacteriën en hoe meer gassen ze vrolijk in je darm uitspuwen.

Met veel gas in je darmen, telkens wanneer je darmspieren samentrekken om het vloeibaar gemaakte voedsel naar eliminatie te verplaatsen, passeren de gaszakken en komen door deze vloeibare massa terwijl deze door de gespierde buisjes van je darm wordt geduwd, waardoor gorgelend, piepend en krakende geluiden.

Als je na het eten een erg spraakzame buik hebt, is de kans groot dat je een of meerdere niet-zo-vriendelijke bacteriën in je ingewanden hebt, of je bent je voedsel niet goed aan het verteren, wat betekent dat je de bacteriën meer half- verteerde lekkernijen dan je zou moeten. Er kunnen vele redenen zijn om niet goed te verteren, van stress en voedingsdeficiëntie tot maagzuur- of enzymdeficiënties, tot voedselgevoeligheden. Soms maken we meer gas omdat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die we eten en die we moeilijk te verteren vinden. Veel volwassenen verliezen bijvoorbeeld hun vermogen om de melksuiker, lactose, volledig te verteren, en dit kan onze bacteriën een heerlijke maaltijd van onverteerde suikers geven, waardoor onze maag melodieuzer wordt. Andere veel voorkomende boosdoeners zijn voedingsmiddelen met complexe suikers die we niet kunnen afbreken en daarom de bacteriën voeden: complexe suikers zoals raffinose, stachyose en fructoligosacchariden, die voorkomen in bonen, zijn een feest voor darmbacteriën. Geen wonder dat bonen je toeter maken!

Waarom maakt mijn maag geluid als ik gestrest ben?

Dit is wat er gebeurt met mensen met IBS, hoewel velen van ons zich kunnen identificeren met het opeens merken dat onze magen geluiden maken als we onder druk staan.

Bij stress reageert onze darmen door alles sneller door de darm te laten bewegen om te worden geëlimineerd. Dit komt omdat de stressreactie erop gericht is ons te laten weglopen van gevaar, en een manier om ons te helpen dit te doen, is door ons te helpen lichter te worden door "de zware last te laten vallen" die we misschien in onze buik dragen! (Vandaar dat veel mensen stress-gerelateerde diarree krijgen voorafgaand aan examens of belangrijke interviews). Versnelde spiersamentrekkingen en beweging van voedsel en gas door je darmen betekent luidere maaggeluiden.

Andere zeldzame oorzaken van maaggeluiden ...

Er zijn andere, zeldzamere oorzaken van maaggeluiden zoals het hebben van een geblokkeerde darm, voedselintoleranties, coeliakie, hyperthyreoïdie en diarree.

Remedies voor mopperende buikjes

Je kunt het maaggeluid verminderen door:

 • Niet te lang wachten tussen de maaltijden. Het eten van kleine maaltijden en snacks is vaak een goede manier om te voorkomen dat je tussen de maaltijden moppert. Een kleine snack om de 2-3 uur is een goede voorzorgsmaatregel tegen luidruchtige buikjes. Pas op dat je geen grote snacks hebt met deze frequentie, want je wilt niet te veel eten.
 • Als de meeste van je geluiden na het eten komen, kun je ervoor zorgen dat je alle grondstoffen hebt die je nodig hebt voor een goede spijsvertering. Dit kan helpen om de hoeveelheid halfverteerd voedsel dat je die gasproducerende bacteriën geeft te verminderen. Zink helpt ons maagzuur te maken (een goed zinksupplement is dat het nemen van twee 22mg-tabletten per dag van Solgar's Zinc Picolinate (US) (VK) ) en eiwitten om je spijsverteringsenzymen te maken. Een goede multivitamine / mineraal kan een uitstekende manier zijn om ervoor te zorgen dat je alle voedingsstoffen hebt die nodig zijn om je voedsel te verteren. (Mijn favoriet is Nature's Plus: Source Of Life Liquid (VS), (VK) 30 ml per dag).Totdat je je voedingsniveau's hebt aangevuld, kun je proberen een spijsverteringsenzym te nemen (zoals Nutri's Similase) om je voedsel te verteren.
 • Misschien heb je te veel vervelende bacteriën in je maag nadat je een antibioticakuur hebt gehad. Ze hopen ook op te hopen als je een dieet eet dat rijk is aan suikers en eenvoudige koolhydraten, en als je veel stress hebt. Als je vermoedt dat je een overbelasting aan vervelende bacteriën hebt, kan een probioticum je helpen je maag weer in evenwicht te brengen door je te vullen met vriendelijke bacteriën die hopelijk de minder vriendelijke bacteriën zullen verdringen. Er zijn veel probiotica op de markt, maar mijn favorieten zijn Solgar - Advanced Multi-Billion Dophilus (VS) (VK) en Udo's Choice Super 8 Probiotisch (VS) (UK). Veel van mijn collega's beschouwen VSL 3 High Potency Probiotic Capsules om de beste probiotica te zijn die er is, hoewel het vrij duur is.
  Als stress een oorzaak is, moet dit worden aangepakt (Bachbloesemgeneesmiddelen kunnen hier helpen), en suikerhoudend voedsel moet ook worden verminderd (bij voorkeur geëlimineerd).
 • Als u weet dat u gevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals melk of bonen, kunt u ze vermijden. Er zijn een paar trucjes en tips om deze gemakkelijker verteerbaar te maken. U kunt bijvoorbeeld een lactase-enzymsupplement krijgen dat u helpt melk te verteren (zoals Lactaid Fast Act Lactase-enzymsupplement of Fastacting Lactase - Lactase Enzyme) (Alternatief voor het Verenigd Koninkrijk).
  Met bonen kun je ze heel goed weken en spoelen en ze koken met een stukje kombu-zeewier om een ​​deel van de gasveroorzakende effecten te verwijderen.
 • Vind zoveel mogelijk manieren om ontspanning in je leven te hebben om de nerveuze buikeffecten te vermijden. Met supplementen is magnesium "de kalmerende werking van de natuur" en kan het helpen de spiersamentrekkingen te kalmeren. De effecten van magnesiumsuppletie kunnen enkele weken duren. Ik vind Floradix liquid Magnesium (in de VS, met 2 doses van 20 ml per dag) of Solgar's Magnesium Citrate-tabletten (VS) goed (neem drie tabletten van 200 mg per dag) (VK )
 • Sommige bronnen suggereren dat een theelepel olijfolie of visolie (bijv. Eskimo-3 (VS) (VK)) vermindert de kracht van de spiersamentrekkingen.
 • Voor de beste effecten raad ik aan te werken aan het verbeteren van uw spijsvertering met een gepersonaliseerde behandeling door een goede voedingsdeskundige.

gerelateerde producten

Notitie:
Deze site werkt in samenwerking met Amazon.com (voor Amerikaanse bezoekers) en The Nutri Center (voor Britse bezoekers). Als u van een product houdt dat overal op deze website werd aanbevolen, overweeg dan om deze producten te kopen via de links op deze site, om deze website draaiende te houden. Bedankt :)

Disclaimer:
Alles is in het werk gesteld om ervoor te zorgen dat de informatie in dit artikel juist is. De informatie in dit artikel is echter alleen voor educatieve doeleinden. Suggesties in dit artikel zijn niet bedoeld als vervanging voor overleg met een gezondheidswerker. Alle zaken met betrekking tot gezondheid en suppletie vereisen medisch toezicht en zorgvuldig onderzoek van contra-indicaties. De auteur aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor het gebruik van deze informatie, noch is de auteur aansprakelijk voor enig verlies, letsel of schade die naar verluidt voortvloeit uit enige informatie of suggesties in dit artikel.

Tweet